Eleven kan få 70 000 kronor i skadestånd, enligt beslutet från BEO. Foto: Jessica Gow,TT/SVT Arkiv

Elev mobbades svårt – kan få 70 000 kronor i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för en skola i Ludvika kände till att en elev utsattes för svåra trakasserier – men satte inte in tillräckliga åtgärder. Det skriver Barn- och elevombudet och begär 70 000 kronor i skadestånd till eleven.

Totalt har Barn- och elevombudet (BEO) fått in ett 60-tal anmälningar gällande kränkningar som eleven utsatts för av ett antal andra elever på skolan. Eleven har mobbats svårt under en lång tid, med såväl verbala som fysiska och psykiska trakasserier.

Inneburit psykiskt lidande

Trots detta genomförde aldrig skolledningen någon riktigt grundlig utredning av situationen, något som BEO ser allvarligt på. Ombudet betonar här att mobbning i den omfattning det varit fråga om har inneburit ”ett inte obetydligt mått av psykiskt lidande” för eleven.

Personal förhindrade inte kränkningar

Eftersom personalen har åsidosatt sina skyldigheter att förebygga och förhindra kränkande behandling begärs ett skadestånd på 70 000 kronor till eleven. Summan gäller dels ersättning för kränkning, dels kompensation för sveda och värk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.