Sommarskolan har börjat i Borlänge och en av dem som ser fram emot det är Saijo Mohamed Omar. ”Det kan vara tråkigt hemma på sommaren och här får man lära sig mera och får vara med på en massa aktiviteter”, säger hon. Foto: Tobias Enmark/SVT

Eleven Saijo: det kan vara tråkigt hemma på sommaren

För åttonde gången i ordningen, så har sommarskolan i Borlänge nu dragit igång. För sommarskolan handlar inte bara om pluggande, utan mycket mer, berättar eleven Saijo Mohamed Omar.

– Det kan vara tråkigt hemma på sommaren och här får man lära sig mera och får vara med på en massa aktiviteter, säger Saijo.

Eleverna på sommarskolan går årskurs 4- 9 och där de läsa upp betygen – men det handlar lika mycket om att ha en sysselsättningen på sommaren.

Minskar också social oro

– Syftet med sommarskolan är ju naturligtvis att öka på sin kunskap och kunna få en chans att få ett godkänt betyg. Ett annat lika viktigt syfte är att minska den sociala oron i bostadsområdena, säger Britt-Marie Söderlind, rektor på skolan.

Olika aktiviteter hela sommaren

Första skoldagen på sommarlovet inleddes med tal och musik. Aktiviteter finns annars hela dagarna, för när lektionerna slutar så är det fritidsaktiviteter fram till klockan 17. Man har bland annat simning varje dag för de som inte kan simma.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer