Foto: privat

14-årige Philip ny Europamästare i speedway

Uppdaterad
Publicerad

I söndags fick Avesta och Dalarna en ny Europamästare i speedway då Philip Hellström Bängs vann 250-kubiksklassen i Tjeckiska Plzen.

Philip Hellström Bängs blev i och med vinsten historisk som förste svensk att vinna europamästerskapet i klassen. Fjortonårige Philip har tävlat i 80- kubiksklassen i ett par år efter att ha börjat köra som sjuåring. 2016 blev han svensk mästare. I år började han tävla i den för Sverige relativt nya 250-kubiksklassen och tog sig till EM.

– Mitt mål var att ta mig till final och hur det gick där brydde jag mig inte riktigt om. Det var egentligen inte meningen att vi skulle åka till EM, säger Philip Hellström Bängs.

Inte förlorat ett heat

Motståndarna var ett par år äldre än Philip och de bäst från bland annat Polen, Tjeckien och Danmark. Philip vann alla sina heat och har inte förlorat ett enda heat sen han satte sig på en 250-kubikscykel.

Tävlandet gör att han måste åka 3-4000 mil per år men det är inget han räds för.

– Man vänjer sig vid resandet, så är speedwaylivet, säger Philip.

Resorna sker oftast på helgerna så skolan blir inte alltför lidande.

– Skolan är nummer ett så läxor först sen speedwaybanan men det är klart att det blir mycket speedway på vardagarna också, säger pappa Tomas Hellström.

Rickardsson lovordar

Tidigare världsmästaren Tony Rickardsson lovordar den unge föraren.

– Han är en talang, han kör väldigt mjukt och låter cykeln jobba, säger Tony Rickardsson.

Philip har målen satta vad han skall göra i framtiden.

– Först och främst ta en plats i Masarnas A-lag och sen få köra GP-serien i speedway, säger Philip.

TV: Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.