Emilia Lindstedt vid vändningen 99 km in i loppet. Foto: Magnus Östh

Emilia Lindstedt vann världens tuffaste lopp

Uppdaterad
Publicerad

Falun-Borlängeåkaren Emilia Lindstedt vann världens längsta och tuffaste skidlopp – 220 km mellan Purkijaur och Jokkmokk

27-åringen Emilia Lindstedt, som just nu bor i Umeå, imponerande stort när hon blev totalt 14:e åkare och första kvinna över mållinjen i Red Bull Nordenskiöldsloppet. Hon vann damklassen med hela två timmars marginal. Hon blev dessutom andra svenska åkare i mål, besegrad enbart av Björn Rydvall från Lycksele.

Värsta och bästa

– Det här är det värsta och det bästa jag gjort. Så här trött har jag aldrig varit. Men det var ändå inte så farligt som jag hade förväntat mig. Jag hade nog tänkt att det skulle göra mer ont i kroppen, meddelar Emilia Lindstedt via tävlingsarrangören.

Nysnö

Totalt tog det 14 timmar att åka loppet som är den tuffaste skidutmaningen i världen. I år blev det extra tungt när termometern visade på åtta grader kallt och nysnön föll under större delen av loppet.

Vann herrklassen gjorde Vasaloppsettan Anders Nygaard.

Starten gick klockan sex på lördagsmorgonen. De sista åkarna kom inte i mål förrän på söndag förmiddag, med åktider på uppemot 30 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.