En alpin anläggning läggs ner varje år

Uppdaterad
Publicerad

En alpin skidanläggning läggs ner i Dalarna varje år. Så har det sett ut de senaste sju åren.

Skidanläggningen Hunflen i Äppelbo i Västerdalarna. I garaget finns grejorna beredda men de har inte använts på några år nu.

– Det här är en gammal maskin, men fortfarande går den väldigt fint, berättar Arne Pettersson på Äppelbo AIK när han visar upp en pistmaskin i garaget.

#vårtklimat – snö

”Konstsnön är den springande punkten”

Den alpina anläggningen har funnits i nästan 30 år men de två senaste åren har den varit stängd – och läget är inte bättre inför den här vintern.

– Det beror helt enkelt på att pengarna tagit slut. Vi har inte haft råd att lägga konstsnö. Det är den springande punkten, berättar Arne Pettersson.

En läggs ned varje år

Hunflen är en av många anläggningar i Dalarna som lagts i malpåse eller helt stängts på senare tid. En granskning som SVT Nyheter gjort visar att i genomsnitt läggs en skidanläggning ner varje år i länet. Så har det sett ut de senaste sju åren. Och de största i branschen beklagar den alpina döden bland de små kollegorna.

– Vi som håller på med skidåkning vill att skidåkning ska finnas på nära håll så det går att hålla på med dagligen. Ur det perspektivet är det synd när anläggningar inte kan vara igång, säger Jonas Bauer som är destinationschef på Skistar i Sälen.

LÄNK: Här är anläggningarna som stängs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – snö

Mer i ämnet