Foto: Henrik Hansson

Rektorns problem: ”Likt en skogsbrand som består av hundratals brandhärdar”

Uppdaterad
Publicerad

Tjärnaskolan och Maserskolan, Borlänge 23 mars 2020.

Skratten, leken och den där energin som bara barn kan uppvisa.

På Tjänskolans gård pågår rastaktiviteterna som en kontrast mot det i övrigt stillsamma Borlänge.

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

På sitt kontor sitter Maserskolans rektor Fanny Brandström. Hela tiden dyker nya uppgifter upp att lösa, likt en skogsbrand som består av hundratals brandhärdar.

Hon pratar om att många på skolan lever i gränslandet mellan att tjuskalligt jobba vidare eller att bryta ihop. Ingen har dock någon plan på det sistnämnda.

Ungdomarna behöver tryggheten på skolan.

En pappa kommer och hämtar böcker till sin sjuke son och i lärarrummet utbryter en kort tävling i att jonglera med toapappersrullar. Glädjen behövs mitt i allvaret.

En stund senare kommer Fanny Brandström in i rummet för att fylla på listan av sjuka lärare. När jag går ut så stannar jag upp vid skolans informationsskärm som tydligt deklarerar “Inget publicerat”. Jag tänker på hur skönt det vore om allt var som vanligt, då det finns något vanligt att publicera.

---

I projektet ”En ovanlig vardag”, tar SVT Nyheter Dalarna hjälp av fotografen Henrik Hansson, som med utgångspunkt från Borlänge kommer att skildra vardagen under den här tiden.

Men vi behöver också din hjälp. Hur ser det ut där du bor? Hjälp oss att bygga dokumentationen för framtiden.

Du kan bidra genom att mejla din bild eller video till dalarna@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

Mer i ämnet