Endast varannan väljer att använda cykelhjälm

Publicerad

En ny undersökning av organisationen NTF som arbetar med trafiksäkerhet visar att endast 39 procent av vuxna cyklister använder hjälm.

Enligt undersökningen slarvas det också med mopedhjälm, där många anväder den oknäppt vilket kraftigt reducerar skyddet vid en olycka.Hälften av de som dog förra året i mopedolyckor saknade hjälm.

– Vi är inte nöjda förrän det är en hundraprocentig användning av hjälm. Det är en oroande kombination när antalet fordon ökar samtidigt som användningen av skyddsutrustning är så gott som samma, säger Hans Moberg, VD på NTF Dalarna.

Barn bättre på att använda hjälm

Varje år mäter NTF cykel- och mopedhjälmsanvändningen i hela landet. En positiv trend är att användandet av cykelhjälm bland barn ökar från 58% till 61% i hela landet, men i Dalarna är man betydligt bättre än riksgenomsnittet.

– I Dalarna är det 65% av barn under 15 år som använder hjälm och endast 39% av de vuxna, säger Hans Moberg på NTF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.