Foto: Lars Gunnar Larsson

Enigt beslut: Landstinget Dalarna vill bilda region

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna istället för Landstinget Dalarna – ja så ser det ut att bli från den första januari 2019. Nu ansöker Landstinget Dalarna hos regeringen om att få ombildas till en region.

Det rådde total enighet när landstingsfullmäktige på måndagen beslutade om att ansöka hos regeringen om att få bilda en region. Går förslaget igenom kan en region bildas från den första januari 2019.

Tanken är att regionen ska ansvara för länsövergripande frågor som till exempel sjukvård och kollektivtrafik. Regionen kommer även överta vissa uppgifter från Länsstyrelsen – bland annat stöd till kommersiell verksamhet och bredbandsutbygnad.

Oenighet kring namnet

Frågan är dock vad regionen ska heta. Vissa menar att det även i fortsättningen bör heta Landstinget Dalarna, medan andra vill att det ska synas i namnet att det är en region och föreslår helt enkelt Region Dalarna.

Dalarna är ett av de sista landstingen i landet som ansöker om att få bilda region. Regeringen ska nu skicka ut frågan på remiss i tre månader och sedan väntas ett beslut.

För gemene man kommer det inte innebära några större, märkbara förändringar när Dalarna går från landsting till region.

LÄS MER: Region Dalarna säger ja till att bilda nytt med landstinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.