Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om varför kommunalrådet Peter Egardt (S) svarade ja till kärnkraft i Älvdalen Foto: SVT/TT

Kommunalrådet i Älvdalen om kärnkraft i kommunen: ”Skulle kunna vara möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ja till kärnkraft om det genererar arbetstillfällen i Älvdalen. Kommunalrådet Peter Egardt (S) säger till SVT att det skulle vara möjligt med utbyggnad av kärnkraft i Älvdalens kommun i framtiden.

Det är i en enkät som TT skickat ut och där landets 290 kommuner fått frågan om de är för eller emot utbyggnation av kärnkraft. Älvdalen är en av de 24 kommuner som svarat ja och det är kommunalrådet Peter Egardt (S) som svarat för älvdalingarnas räkning.

– Kan vara bra att tänka på basindustrin, besöksnäringen behov och arbetstillfällen i vår kommun, säger han.

Ingen demokratisk förankring

Kommunalrådet berättar att hans svar på enkätfrågan inte är förankrat i partiet eller i kommunen, utan att han själv svarade på frågan i all hast. Hur många arbetstillfällen utbyggnad av kärnkraft skulle ge vet han inte och han är även tveksam till om Älvdalen faktiskt skulle bli aktuellt för utbyggnation.

– Inget är förvisso hugget i sten men jag skulle bli väldigt förvånad om något företag skulle välja att placera ett kärnkraft här långt ifrån de stora förbrukarna i söder där det är elbrist idag. Så jag tror inte det här blir aktuellt för oss, säger han.

Hör mer i klippet om varför kommunalrådet svarade ja i enkäten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.