Ensamkommande flyktingbarn försvinner i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Varje år försvinner ett tiotal ensamkommande flyktingbarn i Dalarna, utan att någon vet säkert vart de tar vägen. Vad samhället kan göra diskuterades på en konferens i Borlänge  på onsdagen.

Hittills i år har 14 000 ensamkommande flyktingbarn sökt asyl i Sverige. Men cirka tio procent av dem är redan försvunna. Var de är vet ingen säkert, men många tros bli sexuellt utnyttjade, hamna i kriminalitet eller modernt slaveri i hushåll och på restauranger.

– Ja, det här förekommer i Sverige. Barn försvinner från förläggningar och hem i hela landet och många av dem råkar illa ut, säger Ingrid Åkerman som kartlagt barn som hittats i Stockholm, varav hälften av dem har varit ensamkommande.

Flyktingar i Dalarna

Konferens i Borlänge

Var de här barnen finns och vad man kan göra för att de inte ska försvinna, det var temat för onsdagens konferens i Borlänge. 250 deltagare från Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Örebro och Värmland var samlade för att om möjligt hitta lösningar.

– Hur vanligt det är att barn försvinner vet jag inte, men att det förekommer vet jag. Hos oss i Gävle har ett barn försvunnit i år, vi har polisanmält men det barnet har inte kommit tillbaka, berättar Monika Rönnlund, som är HVB-hemsföreståndare Gävle.

De flesta barnen försvinner innan socialtjänst och polis hinner agera. Och mycket talar för att många av dem hamnar i social misär och utnyttjas av personer som exploaterar barnen sexuellt eller i kriminell verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet