Skogsägaren Linnea Bäckman i Stora Skedvi: ”Känns som en tung filt över skogsnäringen”

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Bäckman och hennes familj flyttade nyligen till en gård i Stora Skedvi med förhoppningar att kunna nyttja de tio hektar skog som hör till. Men hon menar att Skogsstyrelsens besked om utökat skydd för djur och natur vid avverkning nu sätter käppar i hjulen för de planerna.

– Det är osäkert om vi kommer kunna få ut några pengar, det påverkar hela marknadvärdet på vår gård, säger Linnea Bäckman. 

Efter flera års sökande och sparande hittade Linnea Bäckman och hennes man en gård i Stora Skedvi. För ett år sedan flyttade hela familjen dit.

– Vi vill njuta av skogen men även bruka skogen för ett ekonomiskt intresse, säger hon.

Läget efter Skogstyrelsens beslut

Nu ställs hårdare krav på skogsägare att ta hänsyn till fridlysta växt-och djurarter vid avverkning. Det meddelar Skogsstyrelsen efter ett antal vägledande domar. Det innebär exempelvis att skogsägare i framtiden behöver ta hänsyn till alla vilda fågelarter i ett område – och inte bara till varje enskild fågelart utan till varje enskild fågel.

– Vi vill fortsätta investera i skog men det blir ju jättesvårt nu, säger Linnea Bäckman.

Men behöver kanske skogsägare ta ett större ansvar för att skydda djur och natur?

– Det är därför vi enskilda skogsägare är så viktiga, vi vill ha en livskraftig skog med ungskog, gallringsskog och avverkningsbar skog, så att djuren och arterna ska kunna leva kvar här.

”Slår hårt mot enskilda skogsägare”

Skogstyrelsens besked kräver bland annat att skogsägare ska ta ett större ansvar för att inventera skogen. Något som Linnea menar är extremt svårt för små skogsägare.

– Det är en enorm börda för oss att inventera skogen, det blir jättesvårt för oss, det är absolut inte rimligt och det slår hårt mot enskilda skogsägare, säger hon.

I klippet ovan beskriver Linnea besvikelsen över Skogsstyrelsens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.