Demonstrationen gjordes bland annat för att visa intresset av EPA-traktorer och föra fram kritiken mot de regler som finns. Foto: Anders Hansson/SVT

Epa-demonstration i Älvdalen: ”Reglerna fungerar inte”

Publicerad

I Älvdalen samlades motorintresserade ungdomar som tycker att krångliga regler och besiktningskrav försvårar deras vardag. De vill se en förändring.

Demonstrationen arrangerades av motorklubben River Valley Racing och pågick under söndagen. Gruppen som demonstrerade vill bland annat att trafikreglerna för EPA-traktorer ändras.

– Reglerna som finns gör att folk ofrivilligt blir brottslingar, reglerna fungerar inte, säger Mikael Persson, ordförande för River Valley Racing.

Han säger att en förändring av en del regler också skulle göra att intresset att manipulera sitt fordon skulle minska.

Vill höja hastighetsbegränsningen

Ett förslag är att ändra varvtalsreglerna, vilket enligt dem skulle innebära mindre buller och bli skonsammare för drivlinan vilket i sin tur skulle ge mindre miljöskada.

Gruppen vill också att ungdomar under kontrollerade former ska kunna utöva motorintresset. På så sätt skulle det inte bli fråga om någon förstörelse eller fordon som exempelvis sladdar på vägar där det innebär en trafikfara.

”Eporna är en del av vardagen”

Mikael Persson säger att det behövs en förändring eftersom EPA-traktorer är en stor del av ungdomars vardag i Älvdalen.

– Här ute finns det inte fungerande kollektivtrafik så det är en viktig del för att kunna ha ett socialt liv.

Han säger att han hoppas kommunalrådet tar tag i frågan och ser till ungdomarnas intresse.

TV: Se ett inslag från demonstrationen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer