”Säljer jättemycket mer papperskassar” – Sedan skatten på plastpåsar infördes har konsumenterna fått nya vanor Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Kraftig försäljningsökning av papperskassar – matbutiken i Säter om effekten av plastskatt

Uppdaterad
Publicerad

I en matbutik i Säter har införandet av skatten på plastbärkassar märkts tydligt. Under det gångna året har vissa produkter ökat kraftigt i försäljning.

Drygt 100 länder har infört olika åtgärder för att minska förbrukningen av plastbärkassar. För ett år sen, den 1 maj 2020, infördes skatt på plastbärkassar i Sverige och de blev därmed dyrare.

– När skatten infördes var det många kunder som reagerade negativt och tyckte det var fruktansvärt att plastpåsarna skulle bli dyrare, säger Elliot Nyroos som är arbetsledare på en matbutik i Säter.

Ett steg på vägen till miljömålen

Enligt organisationen Håll Sverige Rent omsattes 2018 totalt 1,1 miljarder plastbärkassar på den svenska marknaden. Det motsvarar en förbrukning på 100 kassar per person och år.

Anledningen till att skatten på plastbärkassarna infördes var för att kunna nå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål på max 40 plastbärkassar per person och år 2025.

Omställning för mataffären

– Under det gångna året har försäljningen av pappkassar ökat kraftigt hos oss när kunder insåg att de inte påverkades av skatten, men även försäljningen av flergångskassar, berättar Elliot Nyroos.

Även försäljningen av avfallspåsar på rullar har ökat kraftigt.

– Den ordinarie hyllplatsen räcker inte till, vi måste ha dom framlyfta hela tiden för att klara av efterfrågan.

Dyra plastpåsar, varor i famnen eller tygkassar – hur har du påverkats av plastskatten?

Tack för alla era kommentar kring plastskatten. Nu stänger vi chatten för den här gången. /Redaktionen

Christina Wilstrand • Inte alls, använder flergångs kassar och ibland pappers kassar

Ann-Mari • Inte alls. Har länge använt mina tygkassar som nog håller i 20 år till😃

Ernesto Maria Hansson • Symbolpolitik. Fiffigt sätt att få in kulor till statskassan. Sannolikt liten betydelse för miljön. Papperskassarna är ju i stort sett oanvändbara medan plastkassarna kan fungera länge innan de eldas och blir fjärrvärme.

Långtidsarbetslös • Avskaffa konsumtionsskatten den är förljugen precis som mediestödet

Sofia • Istället för att köpa plastpåse vid kassan som tidigare köper jag nu avfallspåsar och bär hem och slänger sopor i. Inget har förändrats egentligen. Alternativt kan man köpa billiga påsar på eBay.

Anders • Alla sopor som vi importerar som vi eldar i svenska värmeverk hur har miljöpartiet tänkt där plastpåse skatten då.

Ingegerd Muhonen • All mat är ju inplastad så inte är det miljötänk med skatten. Och skräpet kommer från andra länder med havsströmmarna!

Anna • Bra Nisse,20 spänn för en plastpåse är lagom!

Bobbo • Jag drunknar i papperskassar och är bedrövad över vad papperstillverkningen i realiteten betyder : skövlade skogar som ersätts med trädplantager av hänsynslösa skogsbolag i Sverige. Papper kan tyvärr inte återvinnas hur många gånger som helst enligt expertis. Dessutom går det nog i princip åt lika många plastpåsar fortfarande:försäljningen av soppåsar i plast har ökat extremt senaste året.
Tror tyvärr att åtgärden med skattehöjning på plastkassar är en kontraproduktiv miljöinsats!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.