Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill hellre se att det finns fler platser dit folk kan ta vägen” – hör Karin Hane på stadsbiblioteket om varför nya lagen inte kommer tillämpas i Falun. Foto: Anders Hansson/SVT

”Ett slag i luften” – bibliotekschefen i Falun sågar nya portningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag får bibliotek och badhus möjlighet att portförbjuda personer som stört ordningen. Men den nya lagen kommer inte att vara till någon hjälp på stadsbiblioteket i Falun.

Hittills har personalen bett störande personer att lämna lokalerna, men man har inte haft någon möjlighet att portförbjuda individer. Den möjligheten finns nu med den nya lagen, men den har inbyggda svårigheter, menar bibliotekschefen.

Mer administration

– Det blir mer administration och svårare rutiner med den nya lagen. Den är ett slag i luften, vi kommer inte tillämpa den, säger stadsbibliotekschefen Karin Hane i Falun.

Bakgrunden till lagen är att det på vissa badhus har förekommit sexuella trakasserier och att biblioteken ibland fungerar som värmestuga för personer som stör verksamheten.

Missbruksproblem

Karin Hane berättar att det även på stadsbiblioteket i Falun förekommit en del besök som gett upphov till problem för biblioteket och besökare som kommer dit. Det har till exempel handlat om missbrukare och personer med psykiska problem.

I klippet hör du bibliotekschefen beskriva hur krångligt det kommer att bli att använda den nya lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer