Ett steg närmare kameror på bussarna

Publicerad

Dalatrafik har kommit ett steg längre i sin strävan att få ha kameraövervakning på bussarna i Borlänge och på bussarna mellan Borlänge och Falun. Men än är inte sista ordet sagt.

Det som hänt nu är att Förvaltningsrätten i Falun har avslagit en överklagan från Datainspektionen och därmed är det i dagsläget i princip fritt fram för kameraövervakning.  Men dom har ännu inte vunnit laga kraft.

Segdragen historia

I över två år har ärendet om kameraövervakning på bussarna behandlats i olika instanser. Dalatrafik anlitade också ett tag medlemmar i somaliska PRO – något som man kallade bussvärdar. I april förra året så stoppade man det projektet då Länsstyrelsen polisanmälde både Dalatrafik och somaliska PRO.

Länsstyrelsen ansåg att det kunde handla om bevakningsverksamhet som kräver tilltstånd. Den polisutredningen är ännu inte klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.