Platsen för detonationen av bomben i Älvdalens skjutfält.

Därför gjordes bombtestet på branden i Trängslet

Uppdaterad
Publicerad

Genom att låta bomba branden på Älvdalens skjutfält ville räddningstjänsten prova att ta bort syret kring elden och se effekten.

Räddningstjänsten hade tidigare i veckan lämnat en begäran att Försvarsmakten skulle prova en metod att begränsa branden i Älvdalen med hjälp av tryckvåg och sprängkraft.

En brand kräver syre, värme och bränsle. Efter att man hittills försökt släcka genom att kyla ned med vatten, och ta bort bränslet genom att skyddsbränna skog, var nu ett tredje alternativ att prova att ta bort syret.

Skogsbranden i Trängslet

Syret från branden kan tas bort med hjälp av en bomb och i det här fallet var det möjligt att prova då branden är på ett skjutfält, enligt räddningschef Johan Szymanski.

Fälldes från 3 000 meters höjd

Vid tolvtiden på onsdagen fälldes en bomb från 3 000 meters höjd av ett JAS 39 Gripen-plan som flög i 500 kilometer i timmen. Bomben träffade den brandhärd som var målet.

Räddningsledare Johan Szymanski sade efteråt att explosionen enligt den preliminära analysen som gjorts hade ”en väldigt god verkan”, det vill säga slog ut branden. Även på andra bränder som låg 50, 100 och 150 meter från målet bedömdes effekten.

– Vi har släckt bränder ända upp till 100 meter ifrån med väldigt god effekt. Vi ser också att de bränder som finns ännu längre bort inte påverkas negativt, alltså ingen ökad intensitet på dem.

– Slutsatsen är att så länge det finns en brand på ett skjutfält så är det ett verktyg i verktygslådan att släppa bomber, säger Johan Szymanski, räddningsledare Mora räddningstjänst, vid en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet