Extrema temperaturskillnader i Idre

Uppdaterad
Publicerad

Idre i norra Dalarna har det senaste dygnet haft både Sveriges lägsta och högsta temperatur.

Att det både kan bli kallast och varmast i landet på nästan samma ställe beror på ett meteorologiskt fenomen som uppträder i fjällvärlden ibland.

– Det är svårt att klä sig. Man vet inte riktigt om man ska ta dubbla underställ eller t-shirt, säger Mikael Arwidsson innan han ger sig upp i skidbacken.

I Storbo utanför själva Idre var det kallast i landet natten till tisdagen med minus 28 grader. Bara några kilometer från byn, uppe vid skidanläggningen Idre fjäll, har det samma dygn varit nästan varmast i hela Sverige med plus 3,6 grader. En skillnad på mer än 30 grader som överraskar en och annan turist.

– Vi trodde det skulle vara svinkallt här uppe eftersom det var 26 minus längs vägen men nu har det ju varit strålande väder, säger Katarina Törnqvist som åkt från Ekerö för att åka skidor på fjället.

Femomenet med de kraftiga temperaturskillnaderna kallas inversion. Den för årstiden ovanligt varma luften som finns högt ovanför Idre blandas inte med den isande kylan nere i byarna.

Det har varit uppemot 40 graders skillnad mellan fjälltopparna och de djupaste dalgångarna de senaste dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.