Foto: Fredrik Sandberg / TT

Få förstår faran med levande ljus

Publicerad

Redan som barn lär vi oss att levande ljus är farliga, ändå ökar antalet bränder i våra hem under december.

En av fyra svenskar har varit med om en incident med levande ljus och det är något som väldigt starkt påverkar beteendet. Statistiken visar att 42 procent av alla bränder orsakade av levande ljus inträffar under december, med toppar andra och fjärde advent. Så har det varit de senaste fem åren, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

-Tända ljus är både trevligt och farligt. Det är mycket oftare trevligt och därför bortser vi från det farliga, säger Mats Fredriksson, professor och hjärnforskare i Uppsala.

Blir nonchalant

Redan som barn fick de flesta lära sig att levande ljus är farliga, de ska inte lämnas oövervakade, inte placeras i närheten av något brännbart som gardiner och det gör ont att stoppa fingrarna i lågan. Men för att verkligen inse faran måste man så att säga bli bränd, påpekar Mats Fredriksson.

-Man underskattar faran och det gör man därför att ljusen oftast är ofarliga. I beteendevetartermer säger vi att man släcker ut eller diskonfirmerar antagandet att det kan brinna genom att man upprepade gånger ser att ljusen inte orsakar en brand och då blir man nonchalant.

Brinnande gardin

TT: Så man måste se en brinnande gardin för verkligen inse faran?

-Ja, eller det kanske räcker att se en Youtubevideo för att förstå vad levande ljus kan ställa till med. Barnen behöver kanske inte bränna sig, men ett barn som sett en gardin brinna skyr nog elden, säger Mats Fredriksson.

Det finns en lång rad goda råd som är kopplade till decemberhelgerna och levande ljus. Alla experter är dock överens om att brandvarnare och brandsläckare är något som måste finnas i varje hushåll.

Tänk på det här

– Ha alltid uppsikt över levande ljus. Släck dem om du lämnar rummet. Se till att inte ha brandfarligt material i närheten av ljusen, som mossa eller gardiner.

– Ställ aldrig värmeljus direkt på en bordsskiva eller på TV:n. Ställ inte heller värmeljusen för tätt, det ska vara en hand emellan.

– Stäng av den elektriska adventsljusstaken med strömbrytare eller genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva ur ett av ljusen.

– Skaffa brandvarnare och kolla batterierna. Skaffa brandsläckare, helst med pulver, som även fungerar på elbränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.