Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omsorgsnämnden har beslutat om vilka åtgärder man skall vidta efter kritiken mot äldreomsorgen i Borlänge Foto: SVT

Moderaterna kritiska: ”Få ordning på problemen som finns”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Efter att sjuksköterskor som arbetar på Hällsjöhemmmet i Borlänge slagit larm om de bristande förutsättningarna för att bedriva en anständig vård av de äldre, så har politiken satt ner foten.

Omsorgsnämnden i Borlänge tog under onsdagen beslut om vilka åtgärder de skall vidta för att förbättra äldreomsorgen.

Några av förslagen från omsorgsnämnden är förstärkt introduktion för nyanställda, öva på omvårdnadsmoment, införa ett kompetensutvecklingsprogram och se över dialogen med medarbetare.

Skarp kritik mot omsorgsnämnden

Sedan problemen på Hällsjöhemmet uppdagats så har den politiska oppositionen riktat skarp kritik mot omsorgsnämnden.

– Få ordning på de här problemen som finns. Annars så ska man inte hålla på med sådan här verksamhet om man inte klarar av den, säger Ulrik Bergman (M).

– Alla de här åtgärderna är ju inget som kan bli gjorda i morgon utan det tar ju ett tag att göra de här sakerna men vi kommer börja jobba med det omedelbart, säger Anita Nordström (S) ordförande i omsorgsnämnden i Borlänge.

Sektorschef för sociala sektorn får i uppdrag:

1. Att införa en förstärkt introduktion för medarbetare med möjlighet att träna omvårdnadsmoment

2. Att ta fram ett kompetensutvecklingsprogram och förslag till utvecklingssteg i yrken.

3. Att följa och till nämnden särskilt återrapportera Kommunstyrelsens genomlysning avseende språkkunskaper så att nämndens beslut i nämndplanen uppfylls.

4. Att utreda möjligheten att utse kvalitetsansvariga i verksamheten.

5. Att utreda möjligheten att i större utsträckning fördela arbetsuppgifter utifrån den anställdes kompetens och utbildningsnivå.

6. Att utveckla former för dialog.

7. Att till nämndens sammanträde i september redovisa vilka brukarundersökningar som genomförts och planeras närmaste tiden, förslag till åtgärder samt föreslå vilka ytterligare frågor som vi behöver få svar på.

8. Ges i uppdrag att redovisa för omsorgsnämnden ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete, och en bedömning av om det är ändamålsenligt, aktuellt eller i behov av uppdateringar. Redovisningen ska ges till nämnden vid septembersammanträdet.

9. Att kvartalsvis redovisa avvikelser enligt SoL uppdelat på typer avvikelser, resp Säbo, hemtjänst LSS etc och patientsäkerhetsrapport (HSL-avvikelser). Redovisningen ska också omfatta en analys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Borlänge

Mer i ämnet