Det har begåtts flera mord i Dalarna under år 2016. Foto: SVT

Mordutredningarna i Dalarna under år 2016

Uppdaterad
Publicerad

Det har begåtts flera misstänkta mord under år 2016 – här får du snabb överblick över vilka och kan läsa den senaste rapporteringen i fallet.

– Idre, 14 maj – efter en hemmafest i Idre hittas en 25-årig man död. En 29-årig grips och åtalades även misstänkt för brottet. Mannen friades i tingsrätten, men åklagaren överklagade fallet till hovrätten. Fallet kommer att tas upp i september år 2017.

– Borlänge, 23 juli – vittnen hittar en vad de tror är en berusad man en tidig morgon i Borlänge, men han har bragts om livet. En 23-årig man är misstänkt för brottet och genomgick en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att mannen inte led av någon psykisk störning vid mordtillfället. Mannen dömdes i januari till åtta års fängelse för dråp, men hovrätten valde slutligen att sänka straffet till sex års fängelse. 23-åringen valde dock att överklaga till Högsta domstolen, men fick inget prövningstillstånd.

– Långshyttan, 2 juli – En avliden borlängekvinna hittas i vattenbrynet i ett gruvhål utanför Långshyttan. Elva personer är misstänkta för inblandning i mordet och den sista rättegångsdagen har hållits i fallet nu, varav åklagaren yrkar på livstids fängelse för en 26-årig man. Domar kom efter nyår mot de flesta av de inblandade, men har också överklagats. Hovrätten har tagit upp fallet under maj och dom väntas komma den 24 maj.

Här hittades kvinnan i ett vattenfyllt gruvhål vid Rällingsberg utanför Långshyttan. Foto: Elina Mattsson/SVT

– Malung, 20 september – En person hittas med svåra skallskador i en verkstadslokal i Malung och avlider senare. En 45-årig man döms senare för att ha dödat sin egen bror. Han döms till 3,5 års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Mannens advokat har dock överklagat domen till hovrätten, då den är ”i överkant” och fallet kommer troligtvis tas upp i september.

– Ludvika 4 september – En 67-årig kvinna misstänkts för att ha knuffat en annan kvinna nedför en trappa i en stuga utanför Ludvika. Kvinnan friades dock senare och släpptes då misstankarna om brott sjönk. Fallet är nu nedlagt.

Falun 29 november – En 60-årig man har gripits efter att en död person anträffats i en lägenhet i centrala Falun. Polisen har rubricerat händelsen som mord, alternativt dråp, men las ner då rättsläkare menade att mannens skador tydde på att allt var en olycka. Fallet har lagts ner.

– Långshyttan, 30 nov 2016-3 mars 2017 – En kvinna i 30-års åldern anmäls försvunnen i mitten av mars år 2017, men hon hittas senare avliden i ett hus. En 30-årig man är häktad misstänkt på sannolika skäl för mord. Vid häktningsförhandlingen framgår det att åklagaren menar att brottet redan kan ha begåtts i november år 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet