• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Han erkänner brott

Uppdaterad
Publicerad

Den huvudmisstänkte 26-åringen från Skutskär erkänner brott i den så kallade Facebook-rättegången, men motsätter sig att brottet rubriceras som grovt. Han menar att det handlar om bedrägeri av normalgraden.

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången i Gävle tingsrätt mot den 26-årige man från Skutskär, och en jämnårig kvinna,  som är misstänkta för bedrägerier. Totalt handlar det om 28 åtalspunkter.

Den 26-årige Skutskärsbon misstänks för att ha kapat Facebookkonton och lurat till sig närmare 900 000 kronor.

– Mannen ångrar sig, säger 26-åringens advokat, Slobodan Jovicic.

Den medåtalade kvinnan åtalas på fem punkter för att ha upplåtit sitt konto till den 26-årige mannen att föra över pengar till.

Totalt handlar det om 28 åtalspunkter som rätten ska gå igenom. Förhandlingarna kommer att pågå även under onsdagen.

Mannen greps i Berlin i höstas tillsammans med en jämnårig kvinna, efter att ha varit internationellt efterlyst i närmare ett år. Facebookbedrägeriet ska enligt åtalet ha ägt rum 2011. Kvinnan är medåtalad på vissa av punkterna.

Den 26-årige mannen har dömts för grovt bedrägeri två gånger tidigare, 2007 och 2010. Den senaste domen gällde liknande Facebook-bedrägerier som nu.

I förhandlingarna har framkommit att de åtalade har använt stora mängder droger och alkohol då bedrägerierna har begåtts.

I större delen av fallen ska mannen ha lurat till sig pengar genom att kapa okända personers Facebook-konton. Mannen ska därefter ha chattat med konto-innehavarens Facebookvänner och genom att låtsas vara en vän i nöd har han kunnat lura till sig bankkoder och på så vis kunnat logga in på personernas bankkonton och stjäla pengar.

-Att lura 28 personer på närmare 900 000 kronor, är det mindre allvarligt än att jag lurar en person på 900 000? Jag tycker inte man kan se det så när det är så systematiskt och under med samma tillvägagångssätt, säger åklagare Micael Dahlberg.

Varför är det inte grovt?

-Det krävs att man har utgett sig för eller missbrukat en allmän ställning eller haft falska handlingar. Och beträffande systematiken så får åklagaren föra utredning om det och bevisa det, men jag anser inte att det är grovt, säger den misstänkte mannens advokat Slobodan Jovicic.

Mannen lurade till sig allt från några tusen kronor till över 100 000 kronor

Bland annat lurades en man från Hofors på över 70 000 kronor och en man i Sandviken på 6500 kronor

-Det öppnar väl ögonen hos allmänheten att man måste vara otroligt försiktig att man aldrig får lämna ut några bankuppgifter, inte ens till sådaba man känner, säger Micael Dahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer