Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har lyft det som inte fungerar” – hör fackets och divisionschefens syn på krisen inom psykiatrin. Foto: SVT

Psykiatrins öppenvård i Falun anmäld till Arbetsmiljöverket: ”Situationen inte hållbar”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i Dalarna har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön inom den psykiatriska öppenvården i Falun. Men problemen stannar inte där, menar vårdfacket. Därför kräver de nu ett ”psyklyft” för all psykiatri i Dalarna.

Efter att Vårdförbundet länge försökt påtala brister i arbetsmiljön utan att det blivit bättre tog förbundet nyligen steget att göra en anmälan till arbetsmiljöinspektionen. I bakgrunden ligger ett stort antal vakanta tjänster och en brist på psykiatrisk vårdpersonal.

– Vår anmälan gäller öppenvården i Falun, men vi har suttit tillsammans med arbetsgivaren och begärt ett ”psyklyft” även för Barn- och ungdomspsyk, säger Marion Væggemose, ordförande för Vårdförbundet Dalarna.

Verksamhetschef lämnade uppdrag

Divisionschefen för psykiatrin i Region Dalarna, Jeanette Hjortsberg,  är medveten om problemen:

– Vi har inlett ett arbete tillsammans med facken för att förbättra arbetsmiljön men det kommer att ta tid, säger Hjortsberg.

Nyligen beslutade verksamhetschefen för vuxenpsykiatrin att hoppa av sitt uppdrag. En ny chef ska nu rekryteras.

Arbetsmiljöverket gjorde efter Vårdförbundets anmälan en inspektion och kommer att meddela någon typ av beslut inom kort, sannolikt under sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet