Ann-Ci Steneryd, sektionsordförande vid Kommunal i södra Dalarna har under sina 20 år som facklig förtroendevald aldrig varit med om en liknande situation. Foto: Ann-Louise Julin / SVT

Facket om att anställda flyttades: ”Vi kräver skadestånd – så här får det inte gå till”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal kräver ett skadestånd efter Hedemora kommuns kritiserade förflyttning av fem anställda.

Efter larm om brister och hotfulla situationer har de anställda omplacerats mot sin vilja och utan förhandling, menar Kommunal.

– Här har kommunen fattat ett beslut utan att ha grunder till att tvångsflytta personalen, säger Ann-Ci Steneryd, sektionsordförande för Kommunal södra Dalarna.

Hedemora kommun vill inte medverka i en intervju innan de fackliga förhandlingarna, som Kommunal nu krävt, är genomförda. Förvaltningschefen skriver i en kommentar till SVT:

”Jag är angelägen om att genomföra åtgärder i nära samarbete med facken. Och jag välkomnar de fortsatta samtalen med facken. Jag ser också att vi har informerat för att kunna agera korrekt i de situationer vi fått kännedom om.”

Det handlar om att man inte kommunicerar med oss, man har heller inte följt arbetsmiljölagen utifrån att man ska ha en dialog med arbetstagare utifrån arbetsmiljösituationen, säger Ann-Ci Steneryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.