– Faisa Nurs referans sa ”Hon sätter alltid syftet först” vilket jag tyckte var så fint, berättar Mona Hassan, projektledare för Ungt Kurage. Foto: privat

Faisa Nur från Borlänge får pris för sitt civilkurage – ordnade demonstration mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2015 har utmärkelsen Ungt Kurage getts ut till ungdomar mellan 13-20 år som visat handlingskraft och civilkurage. I år är en av vinnarna Borlängebon Faisa Nur som drev kampanjen ”Ingen rasism i skolan”.

– Jag ville ta ett eget initiativ mot rasism, säger Faisa Nu. vinnare av Ungt Kurage 2020.

Varje år gör Raoul Wallenberg Academy insatser för att uppmärksamma unga personer som gjort skillnad i sin vardag. Utmärkelsen Ungt Kurage ges ut till ungdomar som visat mod, kreativitet, empati, handlingskraft och civilkurage. I år har fem initiativ med totalt sju vinnare fått ta del av priset.

– Unga personer förväntar sig ingenting tillbaka, det är det som är skillnaden på äldre och unga. Unga personer är inte framtiden, de är idag och de är våra förebilder, säger Mona Hassan, projektledare för Ungt Kurage. 

Märkte ökad rasism i skolan

Faisa Nur och hennes vänner hade lagt märke till ökad rasism i skolan. Elever gjorde rasistiska uttalanden och lärarna höll tyst. Då bestämde de sig för att starta kampanjen ”Ingen rasism i skolan” som avslutades med en uppmärksammad demonstration där deltagarna gick fackeltåg från Kupolen till Fryshuset.

– Jag har varit medlem i olika organisationer tidigare men ville ta ett eget initiativ mot rasism. Rektorn vägrade att göra något åt det, berättar Faisa Nur.

Vad är civilkurage för dig?

– Civilkurage är att ha ett öppet sinne. Mod och styrka att stå upp för det som är rätt. Att våga ställa upp för någon annan och kunna sätta sig in i någon annans perspektiv fast du inte är den utsatta är också viktigt. Civilkurage är något jag bär med mig vart jag än är, säger Faisa Nur. 

Prisutdelningen sker den 27 augusti, på Raoul Wallenbergs namnsdag och minnesdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.