En man avled av sina skador efter att han fick ett träd över sig vid en trädfällning i januari år 2016. Nu är en man misstänkt för brott. Foto: Fredrik Sandberg/TT,Pontus Lundahl/TT

Fällde träd åt fel håll – person dog

Det var i januari förra året som en man fällde ett träd i södra Dalarna men där trädet föll över en annan person, som senare avled av sina skador. Nu åtalas mannen som fällt trädet för misstänkt för vållande till annans död.

Trädet fälldes, men föll åt fel håll och vinschlinan som användes för att hålla emot trädets fall brast – det framgår i den stämningsansökan som lämnats in till Falu tingsrätt.

Personen, som råkade hamnade i vägen, fick allvarliga skador på bröstkorgen och i huvudet och avled senare av skadorna från händelsen.

Saknade kunskap att fälla träd

Åklagaren menar att mannen – som är i övre medelåldern – varken hade kompetens eller kunskap att fälla trädet, då han bland annat satte vinschlinan kring trädets stam för lågt och även sågade på ett sätt så att ”brytmån nästan helt saknades”.

Han ska inte heller säkerställt sig att den numera avlidne mannen var på säkert avstånd.

Varken förnekar eller erkänner

I stämningsansökan så framgår det att mannen varken erkänner eller förnekar brottet i nuläget. Fallet ska nu snart tas upp i Falu tingsrätt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer