En mäklare i Dalarna fråntas licensen sedan falska bud upptäckts. Bilden är tagen i annat sammanhang. Foto: SVT

Falska bud trissade upp bostadspriset – i Dalarna mäklare fråntas licensen

Publicerad

En mäklare i Dalarna fråntas sin mäklarregistrering efter en fastighetsaffär där falska bud hjälpte till att driva upp priset på en bostadsrätt.

När de nyblivna lägenhetsinnehavarna ansökte om medlemskap i bostadsrättsföreningen upptäckte de att mäklarens beskrivning av lägenheten inte stämde. Istället för fyra rum och kök med 101 kvadratmeter boyta var lägenheten egentligen registrerad som en trea med 46 kvadratmeter boarea och 55 kvadratmeter biarea.

La aldrig något bud

När köparna tog kontakt med de tre andra spekulanterna i budgivningen visade det sig att två av dem aldrig hade lagt något bud och att den tredje dragit tillbaka sitt.

Fastighetsmäklarinspektionen finner i sitt beslut att mäklaren brustit på flera områden och att hen visat en sådan bristande insikt om fastighetsmäklarens roll och ansvar att hen inte längre är lämplig att fortsätta som mäklare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer