Falu kommun: Extern utredning diskuteras

Uppdaterad
Publicerad

Flera representanter för oppositionen i Falu kommun har krävt att en extern utredning görs efter turerna kring kommundirektören Dan Nygrens användande av visselblåsarfunktionen i kommunen.

Nu öppnar majoriteten för en extern utredning.

– I dialog med tillförordnad förvaltningschef Kjell Nyström håller vi på att se över möjligheten till en extern utredning. Vi kommer som ett första steg att bjuda in revisionen och KPMG till förhandlingsutskottet, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S) i ett pressmeddelande.

Både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har krävt att en extern utredning tillsätts. Patrik Liljeglöd (V) är starkt kritisk till att informationen till kommunstyrelseledamöterna har begränsats, vilket han menar påverkat arbetsmiljön i ledningsförvaltningen.

SVT granskar Falu kommun

– Det är rimligt att man gör en omfattande opartisk utredning så att vi får veta vad som har hänt och hur det har påverkat organisationen, säger Patrik Liljeglöd till SVT Nyheter Dalarna.

När började ni diskutera att göra en extern utredning?

– I onsdags förra veckan, säger Susanne Norberg (S).

Kommundirektör Dan Nygren som i högsta grad är inblandad i ärendet kommer att jobba kvar tills vidare.

Ni kommer inte stänga av honom i väntan på utredningen?

– Nej, det finns ingen anledning till det som vi ser det i nuläget, det får i så fall utredningen visa, säger Susanne Norberg.

Enligt Norberg så ska nu ett första möte mellan kommunens förhandlingsutskott, den interna revisionen och den externa revisionsbyrån KPMG hållas.

– Vi väntar nu på besked från revisionen för att få en tid då vi kan träffas, säger Susanne Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet