Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett stort effektiviseringsarbete som måste dra igång”, säger Liza Lundberg (S), ett av kommunalråden i Falun, om besparingar på uppåt 100 miljoner kronor som måste göras. Foto: Anders Hansson/SVT

Falu kommun måste spara 100 miljoner – vill dra ner på hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Som en följd av nya pensionsregler ser Falu kommuns ekonomi bekymmersam ut för nästa år. Kommunen måste spara 100 miljoner och hemtjänsten är ett område som det kommer att sparas på.

Omsorgsförvaltningen är en av de förvaltningar som bett om mer pengar för att klara sina behov. Men förvaltningen kommer inte att få så mycekt pengar som den önskar. Istället vill kommunledningen se effektiviseringar..

– Hemtjänsten är dyrare per timma än vad den är i andra kommuner och det här måste vi titta på, säger kommunalrådet Liza Lundberg (S).

Får komma med egna förslag

Det kommer inte bli någon utredning utan istället förväntas hemtjänsten själv komma med förslag hur verksamheten kan bli billigare.

– Budgeten är stram men av nödvändighet, säger Liza Lundberg om den budget som ska förhandlas med facken under fredagen.

Enligt kommunen ser 2024 som mest bekymmersamt ut, sedan ljusnar det något beroende på förväntat bättre konjunktur.

I klippet: Mer om vad effektiviseringen kan innebära för hemtjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.