Falu kommun tar krafttag mot sexuella ofredanden

Publicerad

Nu ska Falu kommun ta krafttag mot sexuella ofredanden. I samband med gratisfestivalen Granny Goes Street i helgen inleds en kampanj under namnet ”Det där är inte OK”.

Det är framförallt sexuella ofredanden på festivaler som har uppmärksammats under den senaste tiden. Ofredanden är egentligen inte en festivalföreteelse utan ett samhällsproblem i mycket större skala. Därför samarbetar Falu kommun med polisen, skolan och gratisfestivalen Granny Goes Street i den här kampanjen.

– Det finns ett stort mörkertal och många anmäler inte, trots att sexuellt ofredande är brottsligt, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, samordnare för Faluns brottsförebyggande råd.

Kampanjen börjar alltså nu till helgen med Granny Goes Street och där har arrangörerna redan förberett artisterna.

– Vi har pratat med Miriam Bryant och Albin & Mattias och de ställer alla upp på vår kampanj. Artisterna har dessutom rätt att bryta spelningen om de ser något från scenen, säger Per Staffas, projektledare för gratisfestivalen.

– Om man själv ser något sexuellt ofredande, är det viktigt att anmäla till någon vakt eller polisen, framhåller Ulrika Gustafsson Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Granny goes street

Mer i ämnet