Foto: Gustaf Hallin/SVT och Emma Funk

Falu Pride slog besöksrekord med omkring 7000 deltagare

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga stod upp för allas lika värde under lördagens Pridetåg i Falun.

– Tåget var över en och en halv kilometer långt, säger Mikael Selg, vice ordförande i RFSL Dalarna och paradarrangör.

Den glittriga, färgsprakande och dansanta paraden lockade i år omkring 7000 personer, vilket är ungefär 1000 fler än året innan.

– Som arrangör blir man alldeles varm i hjärtat, säger Mikael Selg.

Ringar på vattnet

66 ekipage var anmälda till tåget i år jämfört med förra årets då cirka 40 var anmälda. Tillströmningen beror inte på någon ökad marknadsföring. Det är helt enkel mun till mun-metoden och ringar på vattnet-effekten som lockat fler folk till tåget.

– Jag tror folk är mer taggade på att gå på sådant här och jag antar att vi syns och hörs mer.

Valet påverkade

Mikael Selg tror att valet i fjol gjorde att färre deltog då jämfört med i år.

– När paraden sammanföll med valet förra året var folk lite mer upptagna. Vi märkte av ett ökat engagemang från partipolitiken i år, de kunde nog andas ut lite mer, säger Mikael Selg.

Skolor engagerade

Förutom engagerade partier har skolor fått upp ögonen för paraden.

– Det har ju nästan varit sällsynt i början, att skolklasser har gått i paraden. Mycket beror säkert på personalen. Till exempel föll två skolor bort i paraden i år på grund av att engagerad personal fick förhinder, så mycket beror på den brinnande själen bakom.

Sedan är det inte så konstigt att skolor väljer att delta, tycker Mikael Selg.

– Även om att gå i prideparaden inte ingår i skolplanen ingår det ju faktiskt att lära sig om allas lika värde, säger Mikael Selg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.