Mats Nordberg presenterades som Sverigedemokraternas talesperson för skogsskötsel i samband med partiets valturné, som på måndagen gjorde ett stopp i Falun. Foto: Privat/SVT

Falubo blir ny talesperson för Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Mats Nordberg från Falun blir SD:s nya talesperson för skogsskötsel. Det meddelar partiet på tisdagseftermiddagen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson valtalade på måndagen på Stora torget i Falun. Samtidigt presenterades Mats Nordberg som ny talesperson.

Mats Nordberg kommer att sitta som en av SD:s representanter i Miljö- och jordbruksutskottet om han kommer in i riksdagen, och där ansvara för partiets skogspolitik.

En av de frågor han kommer att jobba för är att dra i handbromsen när det gäller skydd av skogsmark.

– Det har gått för fort att skydda skogsmark, vi vill stanna upp och titta på vad som är skyddat, säger han.

Tveksam till totalskydd

Mats Nordberg vill också att större delen av skogsarealen ska vara av mångbrukskaraktär, det vill säga att man ska avverka men även kunna använda marken till exempelvis rekreation.

Att totalskydda skogsmark är han tveksam till.

– Jag tror oftast inte det är den mest effektiva metoden, säger Mats Nordberg.

Finns det inget egenvärde att bevara helt orörd skogsmark?

– Det kan det finnas men det måste diskuteras hur stor areal det ska röra sig om, säger han.

Vad har du för erfarenhet av de här frågorna?

– Jag är utbildad jägmästare och har arbetat inom skogsbruk både inom privata företag och inom biståndorgan som SIDA, USAID och FAO som är FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, säger Mats Nordberg.

Mats Nordberg finns med på 36:e plats på partiets riksdagslista. Partiet har i dag 42 ledamöter i riksdagen. På Dalarnas riksdagslista ligger han på andra plats efter Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.