– Det var kaos, det var jättehemskt, det var skottlossning, säger Mahdi Khavari som tillsammans med sin lillebror Abolfazl landade i Sverige under onsdagen i ett av de sista svenska evakueringsplanen från Kabul. Foto: Jessica Hansson / SVT

Falubröderna evakuerade från Kabuls flygplats: ”Våra tankar går till de som är kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avslutades Sveriges evakuering från Afghanistan efter att talibanerna tagit makten. Med på ett av de sista svenska evakueringsplanen fanns bröderna Mahdi och Abolfazl Khavari från Falun: 

– Det var jättehemskt vid flygplatsen i Kabul. Det var skottlossning och kaos, säger Mahdi Khavari. 

Efter att talibanerna tagit makten i Afghanistan har många försökt att desperat fly landet. 

Mahdi och Abolfazl Khavari bor i Falun sedan 2015 efter att de flytt från Afghanistan. Mahdi arbetar som elektriker och Abofazl går sista året på gymnasiet. De åkte i somras till Iran för att hälsa på släktingar, men utvisades därifrån till Afghanistan.   

– Vi gömde oss och bytte sovplats varje dag. Vi var rädda hela tiden. Talibanerna gick från hus till hus och letade efter folk, säger Mahdi Khavari.  

Väntade i dagar utanför Kabuls flygplats

Till sist lyckades de ta sig till Kabuls flygplats som är enda vägen ut ur landet sedan talibanerna tagit makten. Bröderna visar flera filmer som de filmat från Kabuls flygplats där det hörs skottlossning. 

– Vi väntade i fyra dagar utanför flygplatsen bland alla människor. Det var hemskt, säger Abolfazl Khavari.

– Vi gömde våra pass och id-kort i kalsonger och strumporna så att inte talibanerna skulle ta det, säger Mahdi Khavari.

Skola och jobb väntar

Sedan i onsdags är de hemma igen i lägenheten i centrala Falun. Nu ska de vila och försöka smälta sina upplevelser innan de börjar skolan och jobbet igen: 

– Vi är glada för att vi hade tur och lyckades komma in på flygplatsen. Men å andra sidan går våra tankar till de som är kvar. De som inte kunde komma in på flygplatsen. Vi får dåligt samvete. Tankarna går hela tiden till de som är kvar. Det kunde vara vi som var ett av dödsoffren vid attacken mot flygplatsen, säger Mahdi Khavari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.