”Jag har ökat upp för att slipa till och bli mer komplett cyklist”, säger Jansson om kommande säsongen.

Falucyklisten Ida Jansson redo för hårdare motstånd

Uppdaterad
Publicerad

I fjol var hon världens bästa mountainbikejunior – nu tar Ida Jansson från Falun klivet upp i seniorklassen och är redo för samma vinnarkänsla igen.

Det var i Tjeckien ifjol som Ida utklassade världens bästa juniorer. Nu är den tiden förbi och Ida har tagit klivet från junior till senior, och hårdare motstånd väntar.

– Jag har fått vinna VM som junior och känna hur det känns och det är så klart en morot och det är så klart något jag drömmer om att få göra om igen som senior också. Målbilden blir mer verklig nu när jag nu vet att det är möjligt, säger Ida Jansson.

Vässar till formen

Inför den kommande säsongen vässar hon till formen för det tuffare motståndet.

– Jag har ökat upp för att slipa till och bli en mer komplett cyklist genom att förbättra mig på alla plan, men främst har jag fokuserat på snabbhet och styrka inför den här säsongen.

Ida är 19 år och sedan i höstas är hon med i SOK:s topp- och talanggrupp. Hon tävlar för Falu CK – en klubb som fostrat bland annat världens bästa inom sporten; Jenny Rissveds.

– Så klart är det inspirerande, även om vi inte tränar tillsammans så tränar vi i samma miljöer; gym, stigar och velodromen. Hon har lyckats göra något som jag ser att det faktiskt går att göra utifrån den vardag vi har här, säger Ida Jansson.

Längtar till säsongsstarten

Snart drar säsong igång på allvar – och Ida längtar.

– Att cykla är det bästa jag vet. Jag är heller inte så bekväm av mig vilket gör att jag både kan och vågar pressa mig och ta för mig. Det handlar mycket om att våga vinna i cykel, och det har jag lyckats med för att jag känner mig lugn med mig själv och tycker om det jag gör, säger Ida Jansson.

Ida Jansson är född i Eskilstuna, men är sedan två år tillbaka bosatt i Falun där hon på Hagströmska gymnasiet valt att studera med inriktning cykel.

SE MER: ”Jag har ökat upp träningen på alla plan” – Här hittar du tv-inslaget om Idas uppladdning för seniorsäsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.