Upp till 200 värnpliktiga ska kunna utbildas i Falun enligt den intresseanmälan som kommunen planerar att lämna in. Foto: Magnusson Hjalmarsson Neideman, TT

Falun planerar nytt Dalregemente

Publicerad

Falu kommun vill satsa på nytt regemente. Just nu förbereds en intresseanmälan om att anordna utbildning av upp till 200 värnpliktiga.

– Vår bedömning är att ett nytt regemente skulle vara bra för Falun och att förutsättningarna att bedriva utbildningsverksamhet här är mycket goda, säger Joakim Storck ( C) kommunstyrelsens ordförande, på Falu kommuns hemsida.

(S) positiva

Han får medhåll av oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S) som är positiv till en statlig etablering.

– Jag kan bara prata för Socialdemokraterna, men vi kommer att gå ”all in” och stötta i arbetet. Vi kommer att driva den här frågan oavsett om det blir förändringar i vem som styr Falun framöver.

Högbo aktuellt

Det gamla regementsområdet är inte aktuellt, kommunen tänker sig istället att etableringen ska ske på Högbo där det finns lokaler och mark i anslutning till övningsfältet.

Kommunen tror att en utbildning för värnpliktiga kan ge 75-100 arbetstillfällen.

Kommunstyrelsen tar beslut i frågan den 26 mars. Under maj månad ska sedan försvarsberedningen presentera för regeringen vilka platser som man anser vara lämpliga att utbilda värnpliktiga på. Det slutliga beslutet tas 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer