Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera familjer i Nornäs måste nu besluta om hur långt de ska låta barnen åka till någon av de kommunala förskolorna. Foto: Sofie Lind/SVT, SVT Grafik

Förskola lägger ner – Nornäsfamiljer måste åka fyra eller sex mil

Uppdaterad
Publicerad

Kooperativet som driver förskolan i Sörsjön meddelade tidigare i år att man lägger ner verksamheten. Nu måste familjerna i Nornäs i Älvdalens kommun välja hur långt deras barn ska behöva åka till de närmsta kommunala förskolorna i höst. Det handlar om omkring tio mil tur och retur.

– Förskolan i Sörsjön låg nio kilometer härifrån, vilket varit jättebra för oss, förklarar Chris Schreiber som bor i Nornäs och helst hade sett att förskolan varit kvar.

Hon och hennes man flyttade till byn år 2011 och startade företag i den gamla skolan. Sedan dess har paret fått två barn – en son som ska börja första klass i Älvdalen i höst och en yngre dotter som börjar förskolan. Frågan är var.

Nornäsfamiljernas alternativ är att låta barnen gå i någon av de kommunala förskolorna i antingen till Sälen, Särna eller Älvdalen, den närmaste ligger 43 kilometer bort.

– Vi vet inte exakt än hur vi ska göra. Vi funderar och måste hitta en lösning, säger föräldern Chris Schreiber.

Flera familjer i samma sits

Michael Hübbeker och hans familj är i samma situation som familjen Schreiber. De har inte heller beslutat om var deras son ska gå i förskola till hösten men hoppas fortfarande på en lokal lösning i Nornäs. Annars är kanske Älvdalen ett alternativ.

– Men det känns inte så bra att åka så långt, speciellt med tanke på bensinpriserna just nu, säger Michael Hübbeker.

– Vi kan inte flytta, vi har eget företag som vi inte bara kan flytta. Det funkar inte för oss, säger Chris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Älvdalen

Mer i ämnet