I början av januari iscensattes kidnappningen i Falun där pojkens föräldrar krävdes på en lösensumma. Foto: Johan Nilsson/TT

Fängelse och ungdomsvård – två döms för iscensatt kidnappning i Falun

Uppdaterad
Publicerad

I januari misstänktes en 15-årig pojke ha kidnappats i Falu kommun. Pojken hittades senare oskadd. Nu döms 15-åringen och en man i 30-årsåldern i Falu tingsrätt för att ha iscensatt kidnappningen.

Både pojken och mannen döms för försök till utpressning. De har enligt domen tillsammans ha kontaktat pojkens pappa den 9 januari och fått honom att tro att pojken hölls fången av mannen, att pojken skulle skadas eller dödas av mannen om föräldrarna inte betalade en lösensumma.

Döms för flera andra brott

Den äldre mannen döms också för flera andra brott till tre års fängelse. Han döms bland annat för olaga hot, rån, brott mot vapenlagen, olaga integritetsbrott, rattfylleri och misshandel.

Pojken döms till ungdomsvård, och fälls även för ringa narkotikabrott och för att ha haft kniv på sig på allmän plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.