Siv Hansson är grundare av Coffee house i Nås. Visa alla (5)
Visa alla (5)

Hela världen trivs i Nås

Uppdaterad
Publicerad

I byn Nås i Västerdalarna träffas bybor och asylsökande varje onsdag och fikar tillsammans.

Det var sommaren 2011 som Siv Hansson och ett glatt gäng pensionärer slog upp dörrarna för ett fik i den gamla missionskyrkan och bjöd in byns asylsökande, som snabbt började kalla stället för coffee house. 

– Det är ju fantastiskt att ha fått hela stora världen till lilla Nås. Vi tycker att det är så roligt. Det är många olika länder som är representerade här. Idag fyra eller fem kanske, säger hon. 

Hela verksamheten bygger på frivilligarbete där Nåsborna själva ställer upp med fika, stödsamtal, lek och sång för barnen och mycket annat. En av dem som flytt hit till Sverige är Riham från Irak och hon uppskattar missionshuset väldigt mycket.

– Mamma Siv är snäll. Hon har alltid varit ett stort stöd och hjälpt mig, min man och mina barn, säger Riham Montaser från Irak.

Att få komma till fiket och träffa personer som talar svenska betyder också mycket för de asylsökande.  

– Barnen lär sig svenska i skolan och på dagis, men dom vuxna får ingen undervisning i svenska språket förrän de har fått uppehållstillstånd. Deras barn hjälper dom att översätta, säger Siv Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet