Fårägaren Amanda Sand efterlyser system som varnar tamdjursägare efter rovdjursangrepp. Foto: Lotta Olin

Fårägare i Söderbärke efterlyser system som varnar efter rovdjursangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Efter två vargangrepp mot gårdar i närheten inom bara några veckor efterlyser fårägaren Amanda Sand ett varningssystem för rovdjursangrepp.

– Jag tycker att det vore bra om länsstyrelsen skickar ut information till de som har tamdjur i närområdet när det har varit konstaterade angrep, säger Amanda Sand.

Sådana här varningssystem finns hos 12 av landets 21 länsstyrelser, men inte i varglänen Dalarna, Gävleborg och Värmland.

Länsstyrelsen i Dalarna säger att de istället lägger en stor del av sina resurser på förebyggande insatser.

– Det är ju jättebra, men det hjälper kan inte just mig när det precis har varit ett angrepp i närområdet, konstaterar Amanda.

I klippet berättar Amanda Sand om  hur hon tror att ett varningssystem skulle ge henne möjlighet att skydda sina djur mot rovdjursangrepp.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.