Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad fastighetsmäklaren säger om efterfrågan på fritidshus efter de senaste årens kraftiga uppgång Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Intresset för fritidshus minskar – men inte lika mycket som förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fritidshus har gått ner jämfört med de två senaste åren. Men inte lika mycket som förväntat, enligt Malin Bergström som arbetar som fastighetsmäklare.

– Till rätt pris säljs allt tycker jag, men ett fint sjönära läge säljer alltid, säger fastighetsmäklaren Malin Bergström.

Just den här dagen har hon visning av ett fritidshus i Smedjebackens kommun. Ett 10-tal familjer har kommit till visningen och Malin tycker inte att fritidshusspekulanter påverkats nämnvärt av det ekonomiska läget i Sverige med bland annat höjda räntor.

– Det verkar ha en större påverkan på de lite dyrare objekten men de något billigare har folk fortfarande råd med.

”Trodde intresset skulle gå ner mer”

Under pandemin steg priset på fritidshus och villor därefter har det märkts en avmattning, men när det gäller fritidsboende är Maria överraskad av utvecklingen.

– Jag hade väntat mig att intresset skulle gå ner mer i och med att husmarknaden i stort har gått ner – priserna sjunker och folk har mindre pengar. Men med fritidshus verkar det ändå stabilt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer