Felskyltade laddstolpar gav ingen el

Uppdaterad
Publicerad

Smedjebackens kommun har länge varit utan möjlighet att ladda elbilar på offentliga platser, men sedan i höstas finns det flera laddare med betalsystem uppsatta. Men att starta laddningen via en mobilapp tycks inte ha gått förrän SVT Nyheter Dalarna började granska detta.

SVT Nyheter Dalarna stämde träff med chefen för Smedjebackens elbolag, Cia Ferner Kny, vid en av de laddstolpar som inte heller reportern fått att fungera.

SVT kontaktade henne en dag i juli och när undertecknad reporter träffade henne dagen efter, sa hon att de felanmält stolparna och att problemet nu var fixat och att allt skulle fungera.

Elbilar i Dalarna

– Laddstolparna har stått här en tid och jag trodde att det fungerade, säger Cia Ferner Kny. Men så var det inte. Laddkort funkade men inte appen, så det har vi åtgärdat nu, sa hon då.

Fungerade inte trots flera försök

Då var det nu upp till bevis. Både SVT:s reporter och chefen för Smedjebackens elbolag gör frenetiska försök att få ström i stolpen via mobilappen. Cia Ferner Kny får dessutom hjälp av sin personal – men något är fortfarande galet.

Till slut blir problemet uppenbart. De två uttagen på stolparna har fått sina nummer ihopblandade. Numret är viktigt då det måste knappas in i appen, i mobilen. Att betala med appen funkar alltså inte nu heller.

TV: Se hur reportern och Smedjebackens chef försöker få elstolparna att fungera

– Dekalen har suttit på fel sida, så det började blinka och startade där jag INTE hade kopplat in laddkabeln, säger Cia Ferner Kny. Men nu är det problemet också löst.

”Dekalen har suttit på fel sida, så det började blinka och startade där jag INTE hade kopplat in laddkabeln”, säger chefen för Smedjebackens elbolag, Cia Ferner Kny, när hon med SVT Nyheter Dalarna på plats forskat i varför laddstolparna inte fungerat. Foto: SVT

Med magnetkort har det gått bra att ladda ända sedan stolparna installerades i höstas, men ett sådant kort måste man beställa och registrera i förväg hos elbolaget Vattenfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbilar i Dalarna

Mer i ämnet