Foto: Mora brandkår

Flera stora växthus nedbrunna i Östra Stackmora

Uppdaterad
Publicerad

25 brandmän kämpade under morgontimmarna mot en större brand i Östra Stackmora utanför Orsa.

Larmet kom strax innan klockan 05 på fredagsmorgonen. När räddningstjänsten kom till platsen brann det i ett växthus.

– Flera stora växthus har brunnit ner och elden har även spridit sig till en stor maskinhall men vi har lyckats stoppa den spridningen, säger Johan Szymanski, räddningschef Mora brandkår.

Växthusen hör till en handelsträdgård som var fulla av växter enligt räddningstjänsten.

Räddade två bostadshus

10 brandmän från Mora och 15 från Orsa fanns på plats.

– Vi har räddat två bostadshus men det är ändå jättestora värden som har gått upp i rök här idag. Nu håller vi på att riva den vägg till maskinhallen som tog eld för att se så att det är ordentligt släckt, säger Johan Szymanski.

Oljetank i en av byggnaderna

I en av de nedbrunna byggnaderna ska det ha funnits gasflaskor och en oljetank som man inledningsvis var orolig skulle börja läcka på grund av branden. När räddningstjänsten släckt så pass att det gick att kontrollera tanken visade det sig dock att den fortfarande var intakt.

Ingen person skadades, brandorsaken är okänd och polisen rubricerar händelsen som mordbrand. Därmed kan polisen använda tvångsmedel som avspärrning och brottsplatsundersökning, skriver polisen på sin hemsida.

Vid 19:30-tiden på kvällen kunde den sista enheten från räddningstjänsten lämna platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.