Foto: TT/arkiv.

Festivalområde ny plats för Islamiskt center?

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om klassisk mark för besökarna till festivalen Peace & Love. Det är här som de två största scenerna hittills varit placerade, men om det ska kunna bli en moské här måste Peace & Love flytta scenerna andra sidan vägen. Det här är det fjärde förslaget som tagits fram, men ännu finns inget politiskt beslut.

Chefen för plan- och markkontoret tycker att det här förslaget är bäst.

Moskébygget i Borlänge

– Det är ju en centralt belägen plats med närhet till kommunikationer som tåg och buss och dessutom finns det gott om parkeringsplatser, säger Steve Johnson, plan- och markchef i Borlänge kommun.

I den gamla slitna fd skolbaracken på Bullermyren ligger samlingslokalen idag för de 800 personer som är församlingens medlemmar idag. Ett nytt center ska precis som dagens inrymma bland annat kontor och bönelokal, men de 300 kvm man förfogar över idag räcker inte utan behöver bli minst dubbelt, gärna tre gånger så mycket säger imamen. Han är besviken över att processen mot en ny lokal går så långsamt.

– Det har varit bråttom för oss i 15 år att få en ny lokal, säger islamska församlingens imam Ali Hamad. Lokalerna här är slitna och skulle redan ha rivits. Dessutom är det för trångt för oss! Vi har ännu inte fått någon lösning presenterad och inte heller någon förklaring till varför det drar ut på tiden! säger Ali Hamad.

Varför drar det ut på tiden?

– Vi måste vara noggranna när vi letar efter en lämplig plats, säger Steve Johnson. En lokal av den här typen går inte att lägga var som helst men här i närheten finns även andra offentliga byggnader, en kyrka, kommunhus och Folkets Hus så här menar vi att den passar in.

På måndag ska kommunen besluta poltiskt om man ska gå vidare med det här förslaget. Då finns totalt fyra förslag. Vilket det slutligen kan bli kommer att avgöras efter att ett samråd skett med närboende och instressenter, vilket troligen kan ske tidigast i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet