Fick fast jobb efter en språkpraktik

Uppdaterad
Publicerad

Alaa Alshawa är asylsökande och fick snabbt jobb i Dalarna. Till stor del beror det på honom själv och att han är nyutbildad arkitekt och som sådan efterfrågad på den svenska arbetsmarknaden.

I november kom han som asylsökande till Siljansnäs och efter olika intiativ fick Alaa Alshawa presentera sig på Agnas arkitektkontor. Där insåg personalen att Alaa Alshawa hade kunskaper som de ville knyta till sig. Efter en månads språkpraktik erbjöd firman Alaa fast jobb. 

– Det gäller att visa att man kan göra skillnad när man fått chansen till språkpraktik, säger Alaa Alshawa till SVT Nyheter Dalarna.

Flyktingar i Dalarna

Läs även: ”Jag blir kvar här”

Få får jobb

Det är bara cirka 500 av de 162 tusen asylsökande som kom till Sverige i fjol som hitills haft eller har jobb. En bidragande orsak till det är att Migrationsverket varit tungt belastat och bara mäktat med att utfärda arbetstillstånd till en tredjedel. 

Leksands kommun har aktivt arbetat med att knyta kontakter mellan asylsökande och företag för att asylsökande ska kunna få språkpraktik i väntan på besked om uppehållstillstånd.

Läs även: ”Roligt med nya kompisar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet