Foto: Lars-Gunnar Larsson/SVT

Fick hjärtstopp – räddades av Streaplers

Uppdaterad
Publicerad

10 000 svenskar drabbas varje år av hjärtstopp. En av dem är Hans Boström från Mockfjärd i Dalarna, som föll ihop när han var ute på dans.

Men han räddades av medlemmarna i dansbandet Streaplers – som alltid har hjärtstartare med sig när dom spelar.

Föll ihop under dansen

Det var på folkparken i Hedemora i november som Hans Boström föll ihop, mitt under dansen. Kvällens orkester Streaplers slutade spela och rusade ner och startade hjärt-lung-räddning på dansgolvet.

– Jag har spelat på heltid sedan 1984 och har råkat ut för att människor drabbats av hjärtstopp flera gånger genom åren, säger sångaren Kenny Samuelsson i Streaplers.

– Därför bestämde vi att skaffa en hjärtstartare till bandet och även jobba som ett team, där vi har olika uppgifter om något händer.

Hjärtstartaren alltid med

Och hjärtstartaren är alltid med i orkesterbussen och på scen. Den står en halvmeter bakom basisten varje danskväll.

Hemma i Mockfjärd har Hans Boström återhämtat sig och häromkvällen fick han träffa sina räddare, när de spelade i Folkparken i Hedemora igen.

– Jag känner mig otroligt tacksam mot de som hjälpte mig, säger han med tårarna i halsen. Jag har faktiskt fått ett nytt liv efter det här, nu fungerar mina kranskärl igen och jag orkar mycket mer än förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.