En barnmorska i Dalarna baddade en födande kvinnas underliv med kaffe. Barnmorskan fick lämna sin tjänst på Region Dalarna. Foto: JESSICA GOW / TT / Johan Nilsson/TT

Födande kvinna baddades med kaffe i underlivet – barnmorska kritiseras av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Under en förlossning baddade en barnmorska i Dalarna underlivet på en födande kvinna med kaffe. Ivo kritiserar nu barnmorskan för att inte ha agerat i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Barnmorskan förklarar agerandet med att ”kaffe med sin lukt skapar en hemtrevlig miljö som kan skapa fina minnen”. Hon hävdar vidare i ett yttrande till Ivo att kaffe förebygger bristningar i mellangården och att det används för detta ändamål i Tyskland.

Bada i lavendelolja

Barnmorskan ska även ha fått kritik för att hon rått en annan patient att bada i lavendelolja eller ringblomma för att lindra besväret efter en förlossning. Barnmorskan ska även har gett en födande kvinna fel dos av ett läkemedel som används för att sätta igång förlossningar enligt Ivo.

Barnmorskan har nu fått lämna sin tjänst hos Region Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.