Arkivbild. Fjällräddningen sökte efter mannen och kvinnan med två olika grupper. Foto: SVT

Fjällräddningsinsats vid Nipfjället

Publicerad

Fjällräddningen ryckte på tisdagseftermiddagen ut norr om Idre efter att en man i 45-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern på skidtur fått problem.

Polisen larmades om händelsen vid fyratiden på tisdagseftermiddagen. Mannen och kvinnan var på väg till Nipstugan när mannens skidutrustning gick sönder. De var inte kvar på leden och visste inte exakt var de befann sig. Solen hade då gått ner sedan en timme tillbaka.

– De larmade själva SOS om sin situation, säger Mats Öhman, presstalesman på polisen region Bergslagen.

Ingen exakt position

Ärendet klassades dock inte som akut då de bedömdes ha med sig mat och bra kläder. Ett problem var dock för fjällräddningen att ingen exakt position fanns.

– Men räddningsledaren fick kontakt med mannen som uppmanades att ladda ner en app som kunde ge exakta koordinater, säger Mats Öhman.

”Fantastiska resurser”

Med hjälp av koordinater från appen kunde fjällräddningen hitta mannen och kvinnan strax efter klockan 18. De ska då ha varit i förhållandevis gott skick. Två olika grupper från fjällräddningen sökte efter mannen och kvinnan.

– Man har fantastiska resurser i fjällräddningen, de kan terrängen och ställer upp i vått och torrt, säger Mats Öhman.

Snödjup på 1,5 meter

Snödjupet i området är i skogen runt 1,5 meter, och utanför skogen en halvmeter. Polisen uppmanar de som ska ut i fjällvärlden att ha med extraladdning till mobiltelefoner, bra kläder och proviant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer