Fler och fler vill donera sina organ

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår den årliga Donationsveckan och den uppmärksammas bland annat på Falu lasarett.

– Det absolut viktigaste är att var och en tar ställning till hur man vill göra medan man lever. Då underlättar man för anhöriga när man har dött, säger Maria Ruth som är donationsansvarig sjuksköterska på lasarettet.

Oavsett om du vill donera organ och vävnader eller inte så kan du anmäla det till donationsregistret.

Antalet anmälningar ökar för varje år och i dag är nästan 1,7 miljoner svenskar anmälda. I Dalarna väntar mellan 20-30 personer varje år på nya organ, de allra flesta väntar på njurar.

Donationer kan göras på Falu och Mora lasarett i länet.

– Vi brukar ha 1-2 donationer per år i Falun, säger Maria Roth.

Hittills i år har det ännu inte genomförst någon organdonation men däremot har 20 transplantationer av hornhinnor genomförts.

Den första Donationsveckan genomfördes 2010 och sen dess syns en tydlig ökning av antalet anmälningar till donationsregistret under den tiden som veckan pågår.

Förra året inkom över 12 000 anmälningar under veckan, vilken kan jämföras med 400-1000 anmälningar en ”vanlig vecka”. I år pågår den 4-10 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.