Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad kan du donera för organ? Hör mer om det i klippet. Foto: SVT

Fler och fler vill donera sina organ

Uppdaterad
Publicerad
Just nu pågår den årliga Donationsveckan och den uppmärksammas bland annat på Falu lasarett.
– Det absolut viktigaste är att var och en tar ställning till hur man vill göra medan man lever. Då underlättar man för anhöriga när man har dött, säger Maria Ruth som är donationsansvarig sjuksköterska på lasarettet.

Oavsett om du vill donera organ och vävnader eller inte så kan du anmäla det till donationsregistret.

Antalet anmälningar ökar för varje år och i dag är nästan 1,7 miljoner svenskar anmälda. I Dalarna väntar mellan 20-30 personer varje år på nya organ, de allra flesta väntar på njurar.

Donationer kan göras på Falu och Mora lasarett i länet.

– Vi brukar ha 1-2 donationer per år i Falun, säger Maria Roth.

Hittills i år har det ännu inte genomförst någon organdonation men däremot har 20 transplantationer av hornhinnor genomförts.

Den första Donationsveckan genomfördes 2010 och sen dess syns en tydlig ökning av antalet anmälningar till donationsregistret under den tiden som veckan pågår.

Förra året inkom över 12 000 anmälningar under veckan, vilken kan jämföras med 400-1000 anmälningar en ”vanlig vecka”. I år pågår den 4-10 november.

SVT rapporterade · Kan du tänka dig att donera dina organ?

Hur tänker du kring organdonationer? Kan du tänka dig att donera organ efter din död? Varför eller varför inte? Motivera gärna ditt svar, vi är nyfikna på hur du tänker! 
07.21
Ja jag kan tänka mig att donera organ, kropp, hjärna. Kroppsdonationer behövs för utbildning och forskning. Tyvärr är det fortfarande ovanligt med kroppsdonationer i Sverige, många vet inte om att man kan donera sin kropp. Medan man lever kan man donera blod mm. Endast 3 % av landets befolkning ger blod, fler behövs!
07.53
Jag vill donera hela min kropp, även till forskning om det går.
09.33
Beror på vem som ska ha det då väljer jag inget av dom andra
09.33
Nej jag vill vara hel med alla organ i behåll dit jag kommer när den dan blir.
10.46
Självklart har jag registrerat mig som organdonator. Är man (som vuxen) inte själv villig att donera borde man inte heller få ta emot donerade organ! Skulle jag själv dö i förtid skulle det vara fantastiskt att få rädda livet på en eller flera andra människor, då blir ens död inte fullt så meningslös.
11.49
Sen länge kan man inte ge ska man inte få anser jag. Ger bara bort mina organ till de som själv skulle ge sina.
14.30
Men det är en självklarhet för mig , har nästan varit med sen starten. Fick själv ett organ för tre år sedan , Tack för det, du som tänkt till♥️
15.02
Väntar snart Donation av lungor så naturligtvis har jag anmält forskning av lungorna
så forskningen kan hjälpa andra
Och att ge alla organ som går att använda
15.32
Självklart! Jag har ju inte behov av dom när jag är död.
15.47
Ser att många skriver, jag ger mina organ bara till de som själva också är villiga att donera sina. det låter ungefär som barnen säger du får min godis bara om du ger mig din godis. Tyvörr är inte alla lämpliga att donera, andra vill inte donera kanske pga religiösa orsaker. Jag kommer att donera till alla. Oavsett om de donerar tillbaka eller inte...
16.04
Absolut! Om jag inte längre har nytta av dem så går dem ju annars bara förlorade. Jag ser helst att detta sker per automatik och man ska anmäla om man (av en eller annan anledning) INTE vill att organen ska doneras.
16.40
Stått som organdonayor i många år, funderar oxå på att donera min kropp till forskning för att studenter ska kunna öva på en människa. Är man dö så är man.
16.40
Om min sargade kropp har någon del som kan hjälpa en annan människa till ett bättre liv, så skulle jag bli mer än nöjd
18.08
Nej. Anledningen är sonika att jag inte vill, helt irrationellt med andra ord. Däremot är jag blodgivare. För övrigt får du inte välja vem som ska få dina organ apropå de som skriver att de inte donerar till dem som inte donerar. Om det ska värderas vilka som förtjänar donerade organ finns det bra mycket bättre urvalsgrunder.

Problemet är ju att så få gör sin vilja känd sett till att de flesta säger sig vilja donera. Därför brukar jag uppmana min omgivning att anmäla sin vilja till donationsregistret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer