Foto: SVT/Bengterik Busk, SVT

Räddningstjänsten misstänker att någon anlägger bränder i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Dala Mitt misstänker att en eller flera personer anlägger bränder i Falun. De har nämligen åkt ut på ett tjugotal de senaste månaderna – men än vill man inte säga att någon pyroman ligger bakom händelserna, menar Per Stridde på räddningstjänsten.

– Vi har sett en tendens till ökning av bränder, berättar Per Stridde och menar att man just sett att det varit flera anlagda bränder i framför allt Britsarvet, Nedre Norslund, Kvarnberget och i områden kring Tisken och själva stadskärnan i Falun.

Fler anlagd bränder nu än under hela 2016

Så sent som natten mot onsdagen så brann just två bilar i Norslund i Falun och där både fordonen totalförstördes och även i maj så eldhärjades två bilar där. Enligt räddningstjänsten så är antalet bränder upp i 20 stycken nu i maj och april – samtidigt som antalet anlagda bränder var 27 stycken under hela år 2016.

Går ut på sociala medier

Räddningstjänsten Dala Mitt går nu ut på sociala medier med den senaste tidens händelser. Bland annat tipsar de om en folder från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, om hur antalet anlagda bränder ska minska.

Där står det bland annat att man som privatperson exempelvis inte ska lämna brännbart material ute på en lastkaj samt att bänkar och soptunnor inte bör placeras mot husfasader.

Ingen pyroman

Men att det rör sig om någon pyroman, vill inte räddningstjänsten påstå i nuläget.

– Så långt kan vi inte gå som att säga att vi söker en pyroman, men vi har sett ökad aktivitet med bilbränder och så, säger Per Stridde insatsledare på räddningstjänsten Dala Mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.