Foto: Patrik Qvicker/SVT

Fler chefer lämnar Malung-Sälens kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två toppchefer inom Malung-Sälens kommun lämnar sina jobb som en följd av de dramatiska nedskärningarna inom kommunen. För några veckor sen fick kommunchefen sparken och nu köper kommunen ut ytterligare två nyckelpersoner som får sluta men ändå behålla sin lön under ett halvår.

Dramatiken fortsätter inom Malung-Sälens kommun. På torsdagen blev det ju känt att 55 personer varslas om uppsägning. Allt för att snabbt komma till rätta med den usla ekonomin.

Redan då stod det klart att det mycket handlar om att försöka behålla personal inom skola och omsorg så mycket det går och istället friställa tjänstemän och även chefer.

Nya kommunchefen bekräftade själv:

 – Det kommer att märkas i chefsleden, sa då kommunchefen Olle Emanuelsson.

Två toppnamn köps ut

Nu kan SVT berätta att det är mer konkret än så. Utrensningen av just chefer fortsätter inom Malung-Sälens kommun.

Kommunchefen Rolf Davidsson fick ju nyligen sparken personligen av det nya kommunalrådet Hans Unander (S) och i dag står det klart att ytterligare två toppchefer slutar efter en direkt uppmaning av kommunledningen.

 – Vi kom överens om att de skulle sluta, säger personalchefen Sten-Inge Eriksson.

Det handlar om Anette Åhlenius, chef för kultur och fritidsförvaltningen som bland annat styr över biblioteken i kommunen.

Och om Lars Åhlenius som i dag är chef över service- och teknikavdelningen.

Var överens

Båda avdelningarna kommer att drabbas hårt av de planerade neddragningarna. Fritid- och kulturavdelningen ska enligt varslet göra sig av med 7 av sina 30-talet anställda – alltså nästan 25 procent av arbetsstyrkan.

 – Vi hade ett möte med de högsta cheferna och frågade vilka som inte ville vara med på den här resan. Då hörde de båda av sig lite senare. Vi var överens om att de inte skulle vara kvar, säger kommunens personalchef Sten-Inge Eriksson.

Det här betyder att tre toppchefer inom Malung-Sälen nu friställts med full lön under en tid. Kommunchefen, kultur och fritidschefen och tekniska chefen. De får, trots att de slutar, alla sex månaders lön och de är alla helt arbetsbefriade under hela den tiden.

Full lön i ett halvår

Kommunchefen har redan lämnat jobbet och de två andra slutar 31 augusti. Sen väntar alltså ett fullt avlönad halvår utan arbetsplikt.

 – Det är en uppgörelse som vi har gjort, säger Sten-Inge Eriksson som på det här sättet ser det som lite lättare att skära ner framöver.

 – Vi kommer ju inte att ersätta dem med några nya chefer utifrån. Det här löser vi inom förvaltningarna, säger han.

På måndag väntas fler besked om mer exakt vilka personer som enligt varslet ska tvingas sluta inom Malung-Sälens kommun.

Här kan du se ett inslag om de sparkade cheferna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.